Понеділок, 13.05.2024, 10:10
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Липень » 15 » Відокремлені підрозділи громадського об'єднання
16:06
Відокремлені підрозділи громадського об'єднання
12       22 березня минулого року Верховна Рада прийняла Закон України «Про громадські об’єднання», який вступив у дію 1січня 2013 року.

Попередній Закон під назвою «Про об’єднання громадян» був прийнятий ще у 1992 році, він давав тільки «базові» основи для того, щоб створити громадську організацію та брати участь в її діяльності в Україні.
Як згодом виявилось, порівняно із законами інших європейських держав, Закон не давав можливості подальшого розвитку громадським організаціям в Україні, залучення нових учасників, роботи із населенням, пошуку і забезпечення коштів для стабільної роботи.

Протягом 2010-2012 років представники неурядових організацій та експерти працювали над тим, щоб був розроблений та прийнятий текст закону, що давав би нові можливості для розвитку.

Частину із цих цілей вдалось досягнути.
Однією з таких є можливість створення відокремлених підрозділів. Так статтею 13 діючого Закону, громадське об'єднання зі статусом юридичної особи може мати відокремлені підрозділи, які утворюються за рішенням відповідного керівного органу громадського об'єднання згідно із власним статутом. Відокремлені підрозділи громадського об'єднання не є юридичними особами.
Відомості про утворені відокремлені підрозділи громадського об'єднання подаються до уповноваженого органу з питань реєстрації за місцезнаходженням громадського об'єднання у формі реєстраційної картки. 

Таким чином кожне громадське об’єднання, що має статус юридичної особи (громадська організація чи то громадська спілка), незалежно від місця своєї реєстрації, має право створювати відокремлені підрозділи на всій території України, за рішенням керівного органу.

Для порівняння з нормами попереднього Закону, громадські організації були обмежені власною територією діяльності, що визначалася статутом такої організації. Місцеві громадські організації не мали можливості створювати в інших областях відокремлені підрозділи. Тільки всеукраїнські та міжнародні громадські організації мали право створювати утворення в інших регіонах, однак у формі «місцевих осередків», які порівняно із «класичними» відокремленими підрозділами інших юридичних осіб (філії, представництва тощо) мали обмежені можливості (наприклад, відкриття рахунку у банку тощо)..

Наразі, громадське об’єднання яке вирішило створити відокремлені підрозділи, подає відомості у формі реєстраційної картки, яка повинна містити такі дані:
  • ідентифікаційний код громадського об'єднання як юридичної особи;
  • повне найменування відокремленого підрозділу;
  • місцезнаходження відокремленого підрозділу;
  • прізвище, ім'я та по батькові керівника відокремленого підрозділу, його реєстраційний номер облікової картки платника податку;
  • місцезнаходження реєстраційної справи громадського об'єднання.
До реєстраційної картки про створення відокремленого підрозділу додається рішення керівного органу громадського об'єднання про створення відокремленого підрозділу.

Також слід зазначити, що відповідно до пункту 8 Прикінцевих та Перехідних положень Закону, правовий статус місцевих осередків громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи на день введення Закону в дію, має бути приведений у відповідність із вимогами Закону «Про громадські об’єднання» протягом п'яти років з дня введення його в дію.

Рішення про припинення таких осередків як юридичних осіб приймається вищим органом управління громадської організації (всеукраїнської, міжнародної, обласної тощо).
Правонаступником майна, активів та пасивів таких осередків є відповідна громадська організація.
 
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 827 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты